13-03-08

Meningsverschillen

Toch wel meningsverschillen in de reacties op vorig berichtje... Wel of niet rekening houden met de hartslag. En wat met de zones...? zijn de zones die uit de beweegmobiel waren gekomen goed? Het belangrijkste lijkt me dat ik me er goed bij voel. In D1 is het héél aangenaam lopen, D2 voelt ook nog goed; maar toch een stuk intenser, D3 kan ik niet langer dan een kwartier aan een stuk volhouden. Dus naar mijn gevoel zitten die zones echt wel goed... Wie zal het zeggen?

Intussen geniet ik gewoon van elke keer dat ik mijn benen kan gaan strekken!

Dinsdag: Fartlek 1u waarin 3 keer 2min versneld. Gemiddeld 8.5km/u à 169bpm

Vandaag: gewoon 40min loslopen in D2. Gemiddeld 8.3km/u à 164bpm.

Zaterdag nog eens een lange duurloop van 1,5u.

17:01 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

ik hanteer ook de zones die ik via de Beweegmobiel kreeg en heb er dezelfde ervaringen als jou mee. 't Blijft natuurlijk nog altijd een fietstest, dus misschien dat een looptest iets andere resultaten zou geven. Ach, zolang jij je er maar goed bij voelt hé!

Gepost door: Ruthje | 13-03-08

Jess, wat is je maximale hartslag? Op basis daarvan moet je rond de 70 % lopen, en deze snelheid moet de hoofdmoot zijn van je looptrainingen. Ik ervaar ook dat wanneer ik sneller loop, ik minder plezier heb aan het lopen. Dus; trainingen aangenaam traag houden, en als je eens meedoet aan een stratenloop, laat je dan maar eens voluit gaan.

Gepost door: marc devloo | 13-03-08

Feel good Je goed voelen en je goed voelen bij het lopen, da's 't belangrijkste. De cijfertjes, da's uiteindelijk (als we veen bescheiden willen doen) op ons niveau niet zo belangrijk he!

Gepost door: Julie | 13-03-08

Mijn mening... Beide systemen liggen in elkaars buurt. Hartslag volgen is op veiligheid spelen, snelheden volgen is op prestatie werken. Ik volg nu al een tijdje het laatste... Je lichaam heeft trainingsimpulsen nodig. Waarop baseer je je? Hartslag wordt door vanalles en nog wat beïnvloed: stress, ziekte,... Stel: je wil (simpel gezegd) een intervalprikkel geven aan je lichaam. Volg je je HS en je HS is toevallig 10 slagen hoger als gewoonlijk, dan doe je je intervallen te traag. Volg je je snelheid dan doe je ze wel goed. Je moet dan natuurlijk ook kunnen afgaan op je gevoel want een hogere HS kan ook een serieuze reden hebben. Ik vind het zowiezo makkelijker op tempo te lopen als op HS. Zeker in een wedstrijd... Dan is mijn HS zowiezo 10 slagen hoger als tijdens training. Als ik daarop zou letten tijdens bv een marathon zou het niet komen (deed ik vroeger). Ik loop wedstrijden nu zonder HSinfo, wel met mijn Garmin zodat ik gegevens heb van snelheid en afstand. Maar zoals mijn titel zegt... dat is mijn mening (en die van mijn profesionele begeleider. Trouwens... Als Mario een veldlactaattest doet, heeft hij toch geen exacte HSinfo, maar wel exacte tempoinfo?!

Gepost door: Wim | 14-03-08

@ wim Veldlactaattest , je zal wel bedoelen een lactaattest op de piste , want zo wordt die bij ons gedaan . Nu je zegt dat je hier geen corecte hartslag info over krijgt . Wat is exact ? Er spelen natuurlijk bij elke loop bepaalde elementen mee die de hoogte van je hartslag bepalen . Zoals de ondergrond , weer , gezondheid , werk , stress , en voor elke vorm geeft zo een test natuurlijk geen exacte hartslag , maar je krijgt hier wel een hartslag zone waar je in moet blijven . Voor duurlopen is die zone bij mij vrij groot , maar bij bv. tempo lopen is die bij mij eerder klein . Waarom ? Wel omdat de aanmaak van lactaat op een bepaald moment bij mij zeer fel stijgt en zich dan weer stabiliseert . Om niet te ingewikkeld te worden , als je bv. je tempo trainingen voor een marathon boven de 3 mmol doet de laatste 4 weken , dan zal je nooit je beste marathon lopen . We hebben het nu niet over 1 verkeerde training he , maar als je ze allemaal daarboven doet . Mijn zone voor de marathon is 159 - 163 , en dan is mijn tempo 4.25 - 4.19 min/km en dit klopt als een bus !

Je trainingen niet op hartslag lopen , maar op tempo is goed en de meesten doen dit zo omdat ze geen lactaattest doen , en het is zeker it nodig om dit te doen als je nog een prille loper bent waar nog heel veel progressy inzit . Maar iedereen komt op een punt waar hij blijft steken , en dan moet je verfijnen als je nog vorderingen wil maken . En jessy , je schema is gemaakt met aangegeven tempo's die makkelijk doenbaar zijn voor je . Hou je hartslag maar goed in de gaten als controle . Zijn erop een bepaalde trainingen grootse verschillen in hartslag tov. de vorige training aan hetzelfde tempo , dan kan je altijd een beetje bijsturen , door ietske trager te lopen , maar sneller dan het opgegeven tempo , zou ik zeker niet doen . Stap voor stap vorderingen maken , niet te clug willen gaan , en zonder blessures , want hoe meer je boven de 4 mmol traint ( overslagpunt ) hoe meer kans op blessures . LOPEN EN BLIJVEN LOPEN dat is de kunst , de rest kan iedereen !!

Gepost door: mario | 14-03-08

vergissing Ik schreef hieronder dat je met mijn schema's traint , maar ik ging juist even piepen op dat schema ,, maar merkte op dat het van een niet blogster was met de naam Jessy . Dus dat wouw ik toch even recht zetten ! veel succes verder !

Gepost door: mario | 14-03-08

zie nu ... een schoon kieken in de ren en de haantjes beginnen al te discusiëren.
Geweldig toch ... Ik vind dat jullie er allemaal even goede meningen op nahouden.
Ik heb wel een volgende vraag: rehydrateren na een duurloop, moet ik dat doen met bruine of blonde Leffe?

Gepost door: wim | 14-03-08

Op 't gevoel Ik ben ook een tijdje gelopen in hartslagzones en geplande snelheden. Ik ben er gewoon van af gestapt omdat dit bij mij gewoon heel wat blessures met zich meebracht. Nu loop ik gewoon omdat ik dat graag doe, hartslagzones en snelheden zijn niet meer aan mij besteed. Sindsdien voel ik me wel veel beter. Inderdaad mijn gemiddelde snelheid is hierdoor wel een beetje gedaald. Maar och, zo erg is dat toch ook weer niet voor een 42-jarige recreant.
Gaat de natuurloop in Lier nog door? Waar en wanneer spreken we af? Geef je een seintje?

Gepost door: Geert | 15-03-08

De commentaren zijn gesloten.