13-07-07

Intervalletjes

De intervals van vandaag gingen niet speciaal beter of slechter dan vorige keer. Maar mijn eerste 1000m was ik véél te snel begonnen (11.5km/u gedurende een 300tal meter); waardoor mijn hartslag vanaf het begin een piek heeft genomen en ik hem maar moeilijk naar beneden kreeg.

Zondag nog één training op Belgische bodem, een lange duurloop van 1u in D1 met 3*2min versnellen naar D2. Vanaf dinsdag ga ik de Garmin op Franse bodem uittesten; meer bepaald in Bretagne. Tenzij het daar superslecht weer is; dan trekken we zuidelijker, wie weet tot in Spanje? Niks ligt vast, gewoon vertrekken - leve het avontuur :-)

18:35 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

11-07-07

Intensieve duurloop in D2

Ik weet niet hoe ik moet uitleggen hoe blij ik wel ben met de getalletjes van deze ochtend:

stats 070711

 

Vergelijking met een training op 17/06 - dus nog geen maand geleden:

stats 070617

 

Overmorgen doe ik dezelfde training als twee weken geleden, nl. deze, ben eens benieuwd of daar ook al een verschilletje opzit :-)

17:12 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

10-07-07

Oef!

Gisterenochtend hééééél voorzichtig beginnen lopen; ik verwachtte echt pijn. Maar nee hoor, ik voelde absoluut niks. COOL :-)

Het werden 35 minuten aan een slakkentempo van 6.8km/u, gezien ik onder de 153 moest blijven met mijn hartslag. Uiteindelijk was hij gemiddeld 148, dus had ik zelfs nog iets sneller kunnen gaan.

De oorzaak van de pijn van zaterdag? Ik dénk mijn straffe koppeling in de auto. Vorige week ben ik weer een aantal keer met de auto gaan werken ipv met de trein en ik heb een hele zware koppeling. Denk dat ik daar gewoon mijn voet een beetje mee vermoeid heb. Die van de garage beweren dat het normaal is, maar mijn vorige auto (zelfde model) had dat niet. Ga dus eens een second opinion vragen in een andere garage want het is wreed ambetant!

Morgen 45 minuten in D2; ik hoop op een snelheid van zo'n 8.6km/u bij een hartslag tussen de 161 en 169.

18:26 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

07-07-07

What the F***?!?

Okay, picture this: je hebt een rotweek achter de rug.

Op je werk is er vanalles aan het veranderen, je werkt als gedetacheerde voor een klant, waar een heleboel externen zal moeten vertrekken, maar je weet nog niet wie. Na een paar dagen weet je dat jij zal vertrekken omdat je eigen bedrijf dat het beste vindt, maar naar waar, dat weet je nog niet.

Maar ok, je weet dat je voor een groot bedrijf werkt en je hebt er het volste vertrouwen in dat je bedrijf je wel bij een andere klant zal plaatsen, dus je houdt vol.

Dan is er ook nog een collega, die altijd al op je zenuwen werkte, maar die het de afgelopen week extra heeft uitgehangen. Je telt de uren af tot het weekend is, zodat hij je tenminste twee dagen niet kan ergeren en je even verlost bent van de slechte sfeer op je werk.

Maar ok, je weet inmiddels dat je binnen drie maanden van hem verlost bent, dus je houdt vol.

Het is zaterdagochtend en er moet gekuist worden, de wasmand puilt uit met vuile was, en je waterschildpadden hebben hun bak omgetoverd tot stinkend moeras, dus daar ben je ook wel even zoet mee. Maar nét die dag is het na een maand druilerig weer eindelijk eens zonning en droog. Je wil dus niet liever doen dan naar buiten gaan, genieten van de warmte en de zonnestralen op je bleke huid. De plicht roept echter dus je vliegt erin, met veel gemor en een pesthumeur.

Maar ok, je weet dat je 's avonds een lange duurloop van 1u op het programma hebt staan waar je al de hele week reikhalzend naar uitkijkt, dus je houdt vol.

Uiteindelijk begeef je je naar het park, in je zomerse looptenue en zet je de Garmin en de MP3speler klaar voor een uur heerlijk ontspannen, zalig!!! Je begint te lopen, je hartslag stijgt maar lichtjes ondanks dat het echt warm is. Het lijkt erop dat je aan de beoogde hartslag zelfs meer dan 9km/u zou kunnen lopen vandaag!?

Je voelt opeens een zeurende pijn aan je linkerenkel, vooraan, onder aan je scheenbeen. Je hebt dit nog nooit gevoeld, dus je denkt: "oops, even een foute beweging ofzo? Dit gaat wel over" Maar na 5 minuten blijkt dat het niet overgaat. Je wandelt even, draait wat met je voet en probeert terug te lopen. Maar het gaat niet. Het is niet gewoon een lastig gevoel, het doet pijn. Na een paar keer tevergeefs opnieuw proberen, ruk je de MP3speler uit je oor en mank je naar je fiets, over and out. Naar huis dan maar, aan een debielentempo.

Als je al geen schijthumeur had, dan heb je dat nu wel!!! :-@

 

Morgen aquajoggen met een vriendin, absoluut no-impact, dus dat moet lukken. Maandagochtend een herstelloopje aan een hartslag van minder dan 153bpm (gokje: 7km/u). Als dat niet lukt, raad ik iedereen aan om maandag héél ver uit mijn buurt te blijven. Vooral die irritante collega die beweert dat hij hier niet komt. Ik wéét dat je meeleest!

17:28 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

04-07-07

IJzer

De training van gisteren was weer een Fartlek training. De bedoeling was om 4 keer 1 minuut in D2 te gaan zitten; verspreid over een duurloop van 45 minuten in D1. Deze keer heb ik ergens halverwege besloten om 4 keer meteen na elkaar die stukjes te doen. Telkens liet ik mijn hartslag even zakken naar ongeveer halverwege D1 om dan terug een minuut te versnellen. Best leuk om zo eens wat te spelen met die hartslag.

Dit is dan het resultaat:

stats 070703

 

Mijn bloedonderzoek heeft iets interessant aan het licht gebracht. Vroeger had ik altijd al ijzertekorten, doordat mijn lichaam het ijzer uit voeding niet goed opneemt en ook niet zelf in staat is om ijzervoorraden aan te leggen. Jaren aan een stuk nam ik regelmatig ijzersupplementen. Op een gegeven moment heb ik daar eigenlijk niet meer aan gedacht en ben ik het zo'n jaar of 4 domweg vergeten.

Nu bleek dat ook nu mijn ijzergehalte véél te laag was; het moet ideaal tussen 37 en 145 zitten en het was maar 29. Op zich maakte ik er niet veel van, maar een collega van me kwam met volgende nuttige info op de proppen:

IJzer speelt een belangrijke rol in ons lichaam voor het transport van zuurstof naar de weefsels (onder andere onze spieren).
Verder zorgt het ijzer ervoor dat er zuurstof kan worden opgeslagen in onze spieren
...
Het mag duidelijk zijn dat een tekort aan dit transportmiddel onwenselijk is voor (duur)sporters omdat dit leidt tot een verminderd zuurstofaanbod aan de spieren met als direct gevolg een verminderde prestatie.
...
Bij een atleet die verdacht wordt van een anemie kan op eenvoudige wijze de voorraad ijzer in zijn lichaam worden bepaald door het hemoglobine en het hematocriet in zijn bloed te meten. Hemoglobine is de stof die zuurstofmoleculen in het bloed kan binden en transporteren naar onder andere de spieren. Het hematocriet geeft aan hoeveel rode bloedcellen, dit zijn de cellen waar het hemoglobine zich in bevindt, er in het bloed aanwezig zijn. Omdat bij een sportanemie sprake is van een relatief tekort aan ijzer, voldoet een bepaling van het hemoglobinegehalte niet om een eventuele anemie aan te tonen en zal er tevens het ferritine gehalte van het bloed bepaald moeten worden. Omdat het ferritine gehalte een goede afspiegeling is van de hoeveelheid ijzer in het lichaam wordt ferritine gezien als de meest betrouwbare klinische maat voor het aantonen van anemie. Als zowel het hemoglobine als ook het ferritine onder de normaalwaarde liggen dan is duidelijk sprake van een anemie en dient hier iets aan gedaan te worden.

M.a.w. zou het goed kunnen dat mijn prestaties veel beter worden wanneer ik ijzersupplementen ga nemen!!! Ben eens benieuwd...

18:32 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

01-07-07

Klem

Gisteren een spuit tegen tethanos gehaald, en gelijk mijn bloed laten trekken (nuchter) om eens te kijken of alles daar nog ok zit. Gedurende de dag begon mijn arm steeds meer pijn te doen, en er kwam ook een bult op. Slecht geslapen, telkens wakker geworden als ik per ongeluk op die arm ging liggen, maar vanmorgen toch om 8u opgestaan om te gaan lopen. We hadden om 11u een brunch, dus ik wilde daarvoor toch nog even lekker de benen strekken. Vriend wist harder van de vaccinatie, hij is nog wat blijven liggen en heeft 'em nu ook even afgekapt.

Vermits het al 8u was, was het ook weer een stuk warmer dan doordeweeks, en de zon scheen dan ook nog eens. Mijn hartslag was dus nogal hoog, maar ja :-) Ik moest 15min in D1, 20min in D2 en terug 5min in D1. Daarna heb ik nog een beetje uitgelopen.

stats 070701

 

Tijdens het uitlopen heb ik ook eens een poging tot Garminwriting ondernomen; dit moet mijn naam voorstellen :-)

garminwriting

 

Trekt eigenlijk op niet veel hihi maar toch nog wel leesbaar :-)

 

16:07 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |