04-07-07

IJzer

De training van gisteren was weer een Fartlek training. De bedoeling was om 4 keer 1 minuut in D2 te gaan zitten; verspreid over een duurloop van 45 minuten in D1. Deze keer heb ik ergens halverwege besloten om 4 keer meteen na elkaar die stukjes te doen. Telkens liet ik mijn hartslag even zakken naar ongeveer halverwege D1 om dan terug een minuut te versnellen. Best leuk om zo eens wat te spelen met die hartslag.

Dit is dan het resultaat:

stats 070703

 

Mijn bloedonderzoek heeft iets interessant aan het licht gebracht. Vroeger had ik altijd al ijzertekorten, doordat mijn lichaam het ijzer uit voeding niet goed opneemt en ook niet zelf in staat is om ijzervoorraden aan te leggen. Jaren aan een stuk nam ik regelmatig ijzersupplementen. Op een gegeven moment heb ik daar eigenlijk niet meer aan gedacht en ben ik het zo'n jaar of 4 domweg vergeten.

Nu bleek dat ook nu mijn ijzergehalte véél te laag was; het moet ideaal tussen 37 en 145 zitten en het was maar 29. Op zich maakte ik er niet veel van, maar een collega van me kwam met volgende nuttige info op de proppen:

IJzer speelt een belangrijke rol in ons lichaam voor het transport van zuurstof naar de weefsels (onder andere onze spieren).
Verder zorgt het ijzer ervoor dat er zuurstof kan worden opgeslagen in onze spieren
...
Het mag duidelijk zijn dat een tekort aan dit transportmiddel onwenselijk is voor (duur)sporters omdat dit leidt tot een verminderd zuurstofaanbod aan de spieren met als direct gevolg een verminderde prestatie.
...
Bij een atleet die verdacht wordt van een anemie kan op eenvoudige wijze de voorraad ijzer in zijn lichaam worden bepaald door het hemoglobine en het hematocriet in zijn bloed te meten. Hemoglobine is de stof die zuurstofmoleculen in het bloed kan binden en transporteren naar onder andere de spieren. Het hematocriet geeft aan hoeveel rode bloedcellen, dit zijn de cellen waar het hemoglobine zich in bevindt, er in het bloed aanwezig zijn. Omdat bij een sportanemie sprake is van een relatief tekort aan ijzer, voldoet een bepaling van het hemoglobinegehalte niet om een eventuele anemie aan te tonen en zal er tevens het ferritine gehalte van het bloed bepaald moeten worden. Omdat het ferritine gehalte een goede afspiegeling is van de hoeveelheid ijzer in het lichaam wordt ferritine gezien als de meest betrouwbare klinische maat voor het aantonen van anemie. Als zowel het hemoglobine als ook het ferritine onder de normaalwaarde liggen dan is duidelijk sprake van een anemie en dient hier iets aan gedaan te worden.

M.a.w. zou het goed kunnen dat mijn prestaties veel beter worden wanneer ik ijzersupplementen ga nemen!!! Ben eens benieuwd...

18:32 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Iron Lady Ijzersupplementen? Zie maar dat je dan niet meer in de regen gaat lopen, anders roest je!!

Gepost door: Homer | 04-07-07

ijzer je kan het natuurlijk altijd uitproberen. Hopelijk haalt het iets uit.

Gepost door: Kurt | 04-07-07

Zuurstof U schrijft: IJzer speelt een belangrijke rol in ons lichaam voor het transport van zuurstof naar de weefsels. Zou het dan niet kunnen dat het daardoor komt dat uw hartslag hoger is dan je zelf zou willen? Wie weet gaat die ook dalen als je ijzerpeil weer goed is...

Gepost door: Caroline | 04-07-07

popeye ge kunt ook blikjes spinazie opentrekken en die verorberen zoals ... Waarschijnlijk zullen de supplementen toch wel helpen voor je algemene conditie. Meer energie, vlotter trainen, ... nieuw supertalent in aantocht

Gepost door: wim | 05-07-07

Bloedonderzoek Zo'n bloedonderzoek zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn. Minstens 1x per jaar laat ik ook dat van mij checken. And guess what! Ijzertekort! Ik neem constant een ijzersupplement en daarnaast ook door de sportarts voorgeschreven vitaminen/antioxidantensupplement. Het gaat er gewoon over dat je je lichaam alle bouwstoffen geeft dat het nodig heeft. Het gaat in eerste instantie niet over prestatieverbeteren, maar wel over je lichaam gezond houden. Tijdens het lopen vernietig je massaal rode bloedcellen door de impact van je voeten op de grond. Het kan zijn dat je dit automatisch kan aanvullen, maar ik (en jij blijkbaar ook) niet. Voor de aanmaak van rode bloedcellen zijn 3 stoffen nodig: B12, foliumzuur en ijzer. Een bloedonderzoekje maakt alles duidelijk. Als je te weinig rode bloedcellen hebt (hemoaticrietwaarde te laag) kan je je vermoeid gaan voelen. EPO dient om het hematocriet hoger te brengen waardoor de zuurstoftoevoer naar de spieren verbeterd en dus ook het uithoudingsvermogen. Dit gaat niet alleen tijdens de wedstrijden zelf profijt opleveren, maar ook tijdens de voorafgaande trainingen. Ik ben al benieuwd wat de nieuwe Tour de France ons op dat gebied gaat brengen...

Gepost door: Wim | 05-07-07

Het zou inderdaad kunnen dat het beter zal gaan, maar zeker weten doe je natuurlijk niet.
Gewoon proberen of veel spinasie eten, ook goed.
Groet ijzeren Rinus, die van ijzer juist staal maakt!!!

Gepost door: Rinus. | 05-07-07

D'oh Dat er in spinazie veel ijzer zit is een fabeltje (of het moet zijn dat je het blik erbij opeet). de opname van ijzer in het lichaam wordt bevorderd door vitamine C, dus best innemen met sinaasappelsap. Nu allemaal niet naar de apotheek lopen om ijzer, want een overaanbod aan ijzer kan ook voor een onevenwicht zorgen! Eerst bloed laten checken, dan pas supplementen nemen!!!

Gepost door: Wim | 06-07-07

Met dat ijzer gaat ge nogal vooruit gaan dan. Kheb nog nooit een bloedonderzoek laten doen. Misschien moet ik dat ook maar eens laten doen.

Gepost door: Yves | 06-07-07

hmm gewoon roggebrood met siroop en het is nog lekker ook haha

Gepost door: patrick | 07-07-07

De commentaren zijn gesloten.