28-06-07

Blij met mijn intervals

Vandaag moest ik intervalletjes lopen; 4x1000m in D2àD3 en 3min wandelen tussenin. De titel van mijn postje verklapt het al: het ging weer super.

stats 070628

 

Ter vergelijking; de intervals van 3 weken geleden duurden maar 600m en toen was mijn gemiddelde hartslag een stukje hoger bij een gelijkaardige snelheid. Opvallend is vooral dat ik toen tegen het einde van elke 600m steeds de 180bpm overschreed, en nu kwam ik nooit hoger dan 176.YES!!!

I'm lovin' it :-)

17:37 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

26-06-07

Intensieve duurloop in D2 - nieuwe zone

Vandaag dus de eerste keer gelopen volgens mijn nieuwe zones. Ik moest 30minuten lopen in D2. Normaal kwam dit overeen met 9km/u of 174-183bpm hartslag. Die snelheid moet ik nu even vergeten en gewoon trainen in de nieuwe zone; nl. 161 - 169. Moet zeggen dat het wel aangenaam voelde; laat nu net de hartslag zijn waar ik de laatste weken meestal aan trainde :-) Mijn snelheid was nu gemiddeld 8.3km/u. Maar zoals jullie zeggen in de commentaren; die zal wel hoger worden naarmate ik vorder.

Wat de beweegmobiel (of is het de FATmobiel?) betreft; misschien is het vetpercentage idd niet zo betrouwbaar. Het werd gemeten met zo'n Tanita weegschaal. De hartslagzones betrouw ik wel iets meer en dat ga ik nu wel een tijd volgen. De kerel die ons begeleidde heeft zelf altijd atletiek gedaan en begeleidde nu een aantal mensen naar de 10 en 20km. Dus ik had wel het idee dat hij kennis van zaken had. Hij zei effectief hetzelfde als jullie: concentreren op die hartslag, snelheid volgt wel.

Dan de aquagym (met Peggy :p)... Laat ons zeggen dat het wel eens lollig was, maar toch niet meteen iets dat ik vaker ga doen de eerste 40 jaar. Er waren ook wel jongere meisjes maar het grootste deel was toch wel 60+ :-) Het was dan ook totaal niet zwaar of vermoeiend. Ik voelde geen enkele spier werken en mijn hartslag ging ook nauwelijks de hoogte in :-) Bovendien duurde het maar 3 kwartier en kostte het toch wel €6. Nee dan koop ik liever binnenkort nog wat nieuwe loopkleren :-) Heb nadien nog 10 baantjes aan een héél snel tempo gezwommen; omdat ik toch het gevoel wou hebben dat ik iets gedaan had :-)

Morgen een rustdag!

 

21:58 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

25-06-07

Nieuwe aanpak

Gisteren de fittest in de beweegmobiel. Ik ging er redelijk zelfverzekerd naartoe. Uiteindelijk ben ik toch al 6 maanden flink aan het sporten en eet ik ook al meer dan een jaar ongelooflijk gezond.

Het was dan ook een behoorlijke tegenslag om te zien dat ik zowel op fitheid als op lichaamssamenstelling zó slecht scoorde!!!

Nu heb ik wel jarenlang gesukkeld met mijn gewicht: afvallen, bijkomen, afvallen, bijkomen ... Ik ben de verpersoonlijking van het begrip jojo-effect! Ik wist dus wel dat ik ondanks mijn lage gewicht (zo'n 60kg voor 1m73) behoorlijk "vet" was. Maar dat ik een vetpercentage zou hebben van maar liefst 28.1% had ik wel niet zien aankomen! Het aanbevolen vetpercentage is 18.8 - 21.1% en vanaf 29.6% is het "hoog". Er staat dan ook bij dat ik een verhoogd risico heb op hart- en vaatziekten. SLIK! Werk aan de winkel!

Wat betreft mijn fitheid, scoor ik maar nét een 3 op 7; ook barslecht dus. Het advies voor de toekomst luidde: minder intensief sporten; dus toch nog aan een iets lagere hartslag dan ik nu doe (maar het kwam toch grotendeels overeen met de zones die ik al had kunnen bepalen via www.hardloopschema.nl dus daar ben ik wel blij om). Vooral verder doen met lopen en geen té lange sessies inplannen voorlopig (3 kwartier à 1u is prima).

Mijn voornemens zijn dan ook:

  • blijven lopen maar zien dat ik in de aanbevolen zones blijf
  • minder intensief fietsen (dus ietske kalmer op mijn fietstochtjes naar het park en terug)
  • afwisselend andere sporten doen zoals zwemmen, aquagym en yoga om mijn spieren op een andere manier aan het werk te zetten, mijn ademhaling te leren controleren en tevens mijn lenigheid te verbeteren
  • 2 keer per week krachttraining toevoegen om meer spieren te kweken en zo een hoger basismetabolisme te bekomen

Aan mijn voeding kan ik zo op het eerste zicht echt wel niets meer verbeteren: ik eet veel groenten, 2 à 3 porties fruit, voldoende volkorenproducten, mager vlees en gevogelte, magere vis afgewisseld met vette vis, ook al eens sojaproducten, af en toe noten, zaden, pitten en dagelijks een portie goede vetten (olijfolie en andere goede olie), regelmatig peulvruchten en héél af en toe 99% pure chocolade. Verder snoep ik nooit, eet ik geen gefrituurde rommel, nooit vet vlees, nooit koffiekoeken of andere zoetigheden, nooit chips, ... Maar voor de zekerheid laat ik zaterdag mijn bloed eens trekken om te kijken of alles in orde is, of ik zeker nergens iets te kort kom ofzo.

Tegen het einde van het jaar wil ik dan opnieuw zo'n test doen in de hoop dat één en ander er toch op vooruitgegaan is!

20:52 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

24-06-07

Lange duurloop op zondag

De wekker stond om 8u, maar om 7u30 was ik al klaarwakker, dus loopkleertjes aan en hup op 't fietske naar 't park. Moest 40min in D1 en 10min in D2 lopen. Heb daarna nog wat uitgelopen tot ik aan mijn fiets was; dus dit is ht resultaat:

stats 070624

 

De hartslag was deze keer niet erg laag, maar ik had ook nog even ingelopen vooraf dus ik denk dat het daar aan lag; en ook aan het feit dat het om 8u toch ook een pak warmer is dan om 6u (en erg zonnig ook).

Alles bij elkaar weer 825 kcal en straks in de beweegmobiel zal er ook nog wel wat verbrand worden :-)

Heb trouwens ontdekt dat ze in dat zwembad waar ik gisteren was, op dinsdag AQUAGYM geven; ga dat deze dinsdag eens proberen :-)

10:49 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

23-06-07

Na lopen en fietsen...

... miste ik nog één sport uit het triatlon lijstje: zwemmen!

Gisteren stond ik na het werk in de gietende regen voor het zwembad van Hofstade, om te ontdekken dat het 2 weken gesloten was voor verbouwingswerken. Vermits de enige 2 zwembaden van heel Mechelen ook al niet meer open zijn, leek Hofstade mij de beste keuze. Maar dat was dus dicht; grrrr.

Thuisgekomen wat zitten zoeken op de site van de Goudengids en tot de constatatie gekomen dat er in St-Katelijne Waver (of all places) maar liefst DRIE zwembaden zijn. Ondertussen was het al te laat om nog te gaan, maar één ervan was vandaag open tussen 14u en 18u.

Heb dus net één uur aan een stuk flink doorgezwommen. Heb geen baantjes geteld, het was maar een klein zwembad en er waren kindjes bezig met zwemles, dus ik kon niet altijd tot aan de kant zwemmen. Maar het was wel eens een aangename afwisseling. Het zwembad is overigens maar op een dikke 5km van me thuis, dus volgende keer kan ik gerust met de fiets gaan. Ben aan het peinzen van er een wekelijkse gewoonte van te maken; zo'n uurtje doorzwemmen doet deugd en dan gebruik ik mijn armen en schouders ook eens.

Morgenvroeg ook weer lekker lopen en in de namiddag beweegtest!

18:16 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

21-06-07

Fartlek?

Vandaag de eerste keer een fartlek training. Nu vind ik dat nogal vaag: "40 min in 8km/u met 3 x 2 min versnellen naar/in 9km/u verspreid over de totale looptijd".

Dit werd het resultaat:

stats 070621

 

De tijden had ik op voorhand uitgedokterd met een collega. Nu kan het normaal niet de bedoeling zijn dat je op voorhand bepaalt wanneer je gaat versnellen; als ik het goed begrepen heb hoor je eigenlijk op gevoel te versnellen; maar vermits ik mijn snelheid nog niet goed kan inschatten heb ik erg veel baat aan de biepjes die mijn Garmin produceert als ik te snel of te traag loopt.

Kan er iemand tips geven over die Fartlek toestand?

Gisteren heb ik ook nog 1u en 15min gefietst, ook weer 660kcal verbrand en ik ga straks nog 50min op de crosstrainer. Dinsdag was het er niet meer van gekomen, dus haal ik het vandaag in. I feel great :-D

UPDATE: het is 1u crosstrainen geworden. Ik wilde 50 minuten doen, zodat ik voor vandaag aan 2u kwam, maar toen had ik maar 360 kcal. Dus wilde ik nog even door doen tot ik 400kcal had. Maar toen had ik al 54min. Dus dacht ik: dan doe ik ineens door tot 1u hé :-)

18:41 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

19-06-07

Just breathe

Vanmorgen een héél interessante ontdekking gedaan: als ik me extreem hard op mijn ademhaling concentreer, blijft mijn hartslag véél lager. Kijk eens aan:

stats 070619

 

 

Nog even de vergelijking met een gelijkaardige training op 05 juni:

stats 070605

 

 

En dit vind ik ook erg bijzonder:

mijlpaal

==> Op 5 juni zat ik al na een paar minuten boven de 160 en lager geraakte ik ook niet meer, maar vandaag ging ik pas echt boven de 160 zitten na een minuut of 10, én ik zakte er regelmatig terug onder.

Dit is een behoorlijke mijlpaal vind ik zo :-D

Ik ga dus maar extra op mijn ademhaling letten en overweeg misschien yogalessen in mijn buurt te gaan volgen om dat nog wat extra te verbeteren. Het is zoiezo goed voor je houding enz, dus waarom niet?

20:13 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

17-06-07

Zondags loopje

Vanmorgen een lekker toerke van 45 minuten: de eerste 40 à 8km/u en de volgende 5 à 9km/u. Dit is het resultaat:

stats 070617

 

Daarna nog 18 minuutjes uitgelopen tegen 6.5km/u. Met het fietsen er nog bij komt mijn dagtotaal op 808kcal. Toch ongelooflijk :-) Ik geloof dat ik vanavond nog wat op de crosstrainer ga, wil er nog een 400-tal kcal bijgooien vandaag :-D

Ik merk dat het vele bewegen zijn vruchten afwerpt: ik voel me fantastisch én mijn figuur vaart er ook wel bij. Meer moet dat niet zijn!

Fijne zondag aan iedereen en nog veel loopplezier!

11:36 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

15-06-07

Intervaltraining

Van een absolute sporthater naar iemand die de wekker om 5u35 zet om in de regen te gaan lopen... Dat doet een loopverslaving nu met je :-)

Mijn intervalletjes gingen goed, pittig, maar goed. De hartslag ligt wel nogal hoog, gezien het stukjes van 800m waren. Op dagen als dit vraag ik me af of 1u aan 10km wel zal lukken, als mijn hartslag al zo hoog gaat op stukken van 800m. Maar daar maak ik me voorlopig nog geen zorgen over, ik heb nog wel even tijd en als het niet lukt is het ook zo hé.

stats 070615

Met fietsen erbij toch weer 706kcal

16:56 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-06-07

Jesske en de Dijle

Vandaag geen looptraining op het programma maar wel een overschot aan energie en dus na 't eten op m'n fiets gekropen voor een tochtje langs de Dijle. 't Is toch een schoon streek waar we wonen zenne, miljaar :-)

tourke 070613

 

stats 070613

Morgenvroeg staan er weer intervallekes op het programma!!!

 

22:05 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

12-06-07

Workin' on my comeback

De tandarts heeft de wiek er gisteren uitgehaald en ik voelde de druk zó wegvallen. Hij zei ook nog dat het eigenlijk een botwonde was, en dat ik daar slecht op gereageerd zal hebben.

Hoe dan ook voelde ik mij vanmorgen tip top; maar dat kan ook wel omdat ik de dag voordien overdag massa's geslapen had en 's avonds ook om 21u in mijn nestje gekropen was.

Tijd dus om de loopschoentjes nog eens te gebruiken waarvoor ze dienen! Let toch maar even op de icoontjes vooraan én op mijn fantastische gemiddelde hartslag tijdens het lopen!

stats 070612

Normaal had ik na het werk een conferentie en daarna receptie; maar die is onverwachts afgelast, dus was ik vroeger thuis dan gepland. Vriend ging ook nog lopen na het werk dus heb ik er vandaag nog een 3de sport bijgesleurd: fitness! We hebben een crosstrainer en zo'n ministep in de slaapkamer staan dus die mochten ook nog eens tonen wat ze waard waren:

30min crosstrainen met tussenin 10min steppen aan een gemiddelde hartslag van 152bpm goed voor 318 calorietjes! zo'n 950 in totaal dus vandaag aye caramba!

Ja ja, de zomer komt er aan dus we geven nog eens goed gas, we eten ook weer voor 100% volgens het (South Beach) boekje. Peins dat ik binnenkort nog eens wat zomerjurkjes ga kopen; extra motivatie :-D

18:51 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

11-06-07

Duizelen

Gisteren heb ik nog maar niet gelopen, ik voelde dat het nog niet helemaal ok was. Wel een bezoekje gebracht aan schoonouders met de fiets, kortere route deze keer; heen en terug zo'n 16km op 't gemakje.

Normaal wilde ik vanochtend lopen, maar we zijn gisteren onverwachts nog naar de opening van een café gegaan met een boel vrienden en ik lag pas om 24u in mijn bedje; bovendien voelde ik me niet 100% toen ik wakker werd.

Op het werk ben ik uiteindelijk om 10u zo duizelig geworden dat ik het gevoel had dat ik zou gaan flauwvallen, ik zag zwarte vlekken en stond te trillen op mijn benen. En zo veel spanning aan mijn kaak dat heel mijn hoofd er pijn van deed. Een collega heeft me even naar het ziekenbedje gebracht, daar even bekomen en naar huis gegaan. Mag binnen een half uurtje naar de tandarts, die draadjes en de wieken moeten er volgens mij uit, ze zorgen voor veel te veel druk.

De rest van de dag heb ik vandaag slapend doorgebracht, denk niet dat ik vandaag nog ga sporten. Het zal voor morgenvroeg worden: 40 minuten in D1.

@Stofke: ik heb het schema naar Word gekopieerd en daar D1 en D2 e.d. vervangen door de snelheden die ik had uitgekomen op één van de andere schermen van die site.

16:16 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

09-06-07

Natuurlijke pijnstiller

Ik hield het niet meer. Ik moest echt buiten. Lopen zou niet lukken, maar bij fietsen krijg je niet te veel schokken! En weg was ons Jesske:

tourke 070609

De rare kronkel daar rechts was toen ik een route aan het volgen was, maar ik kende mijn weg daar niet zo goed, en de baan was daar opgebroken. Bovendien werd het stilaan etenstijd ;-) dus ben ik maar teruggekeerd naar een punt waar ik de weg zeker wist.

Pijn? Momenteel niks te voelen, tenzij ik eraan kom (dus dat doen we maar niet). 't Zullen de endorfines zijn, waardoor ik geen pijn meer voel. Een dik anderhalf uur aan zo'n kleine 160 bpm hartslag maakt volgens mij wel wat endorfines vrij!

stats 070609

 

 

Ben zo aan 't denken dat ik morgen (vroeg ;-) @Katrien) op mijn dooie gemakje eens 10km ga lopen. Geen versnellingen of andere zotte toestanden, gewoon aan een hartslag van zo'n 165 ofzo (pakweg 7.5km/u) rustig 10km afleggen.

19:41 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Grrrr

Mannekes, ik loop hier tegen de muren op. Vriendje is heerlijk in de regen gaan lopen en ik zit hier te balen dat het bij mij nog niet gaat. Mijn kaak doet echt pijn...  Ik word hier echt niet vrolijk van; was het maar al morgen. Dan denk ik wel dat het zal lukken, vorige keer ben ik vrijdag geopereerd en heb ik maandag ook gelopen, dus nu donderdag --> zondag lopen? Ik hoop het want mijn humeur daalt en daalt... Misschien dat ik straks wel even op de fiets kruip, maar dat doe ik niet zo graag als het regent...

Nog bedankt voor alle toffe reacties op mijn vorige berichtje!

 

Tough times don't last,

but tough people do!

09:07 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

07-06-07

Week 3 training 2

Deze ochtend nog eens zalig gaan lopen, vóór ik een paar dagen buiten strijd zal zijn wegens het laten trekken van mijn wijsheidstanden (linkse kant deze keer). Op het programma stond een intensieve intervaltraining: 8*600m in 9à10km/u met daarna telkens 2 min wandelen. De eerste keer dat ik zo'n gedetailleerde training met de Garmin ging lopen en ik moet zeggen: ik ben NOG blijer met dit spul nu ik gezien heb hoe vlotjes dit gaat.

Echt een persoonlijke coach! Hij zegt: "sneller!" of "rustig aan!" en je hoeft niet te lopen tellen en rekenen, gewoon genieten van het lopen. Kan me op deze manier ook beter op mijn houding en ademhaling concentreren dan als ik de hele tijd mijn tijd en afstand in het oog moet houden.

De cijfertjes; misschien voor sommigen niet zo interessant maar ik ben er wel heel blij mee:

stats 070607

 

Redenen dat ik er zo blij mee ben:

  • ondanks een pittige snelheid (voor mijn doen) kwam mijn hartslag maar heel eventjes boven de 180 uit!
  • tijdens de wandelstukjes daalde mijn hartslag héél snel; je ziet het jammer genoeg niet in het tabelletje, maar tegen het einde van de 2 minuten daalde hij onder de 130! Dat is echt wel een enorme vooruitgang t.o.v. een aantal maanden geleden

Dankzij de Garmin kan ik de daling in mijn hartslag véél nauwgezetter volgen en het doet deugd om te zien dat er toch inderdaad iets aan het gebeuren is. Misschien dat het vele fietsen mij ook wel geholpen heeft. Hoe het ook zij; ik ben blij ;-)

Nog bedankt, Merddin, voor de technische uiteenzetting van het verbruik van KH tegenover VZ. Vind dit ook boeiend, ben zelf regelmatig nogal technisch bezig wat betreft samenstelling van voedingspatroon enz. 'k Wil het ook allemaal zo goed mogelijk doen ;-)

Nog 2.5u en ik lig weer op de pijnbank...

08:43 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

05-06-07

Week 3 training 1

tourke 070605Een lange duurloop in D1 moest het vandaag worden. 45 minuten aan 8km/u dus. Race tegen de klok, de wekker om 5u50: vlug vlug loopkleren aan, koersen naar 't park op 't fietske, schoon mijn training afwerken, terug naar huis koersen, douchen, eten, aankleden en maken da'k naar 't station geraak om de trein te nemen. Om 8u45 zat ik op mijn stoel; toch nogal nipt, we mogen niet na 9u beginnen. Er komen binnenkort trainingen aan van 60min enz; zal dan maar wat vroeger opstaan!

 

Enfin het ging weer goed, mijn hartslag bleef bij 8km/u onder de 170! Volgens een collega die voor licentiaat LO gestudeerd heeft, was dat omdat ik gisteren na het eten nog gefietst had en dan was gaan slapen, dus dat dit wel een vetloop was. En dat je blijkbaar om vet te verbranden minder zuurstof gebruikt dan om KH te verbranden en je hart dus minder hard gaat pompen. Weet niet of hij gelijk heeft, maar in ieder geval, het voelde aangenaam en dat is het belangrijkste. :-) OOOH how I love running!

Als afsluiter nog even de statistiekjes en dan vertrek ik naar een vriendin die jarig is vandaag. Gelukkige verjaardag Muriel!!!

stats 070605

 

 

 

18:56 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

04-06-07

Herstelloopje

Mijn herstelloopje moest 30 minuten aan 7km/u worden. En kijk:

stats 070604

 

tourke 070604

Het is een kort stukje naast de Dijle geworden, vond het de moeite niet om naar het park voor te fietsen. Trek er straks na het eten nog wel even met de fiets op uit voor een ritje van een km of 20.
 

 


EDIT: het werd een redelijk vlug tourtje na 't eten omdat we later klaar waren dan ik had gedacht:

stats 070604

 

Maar wel leuk :-) Mooi zo bij ondergaande zon. Blauwe hemel ook, dat wordt de gewoonte de laatste dagen precies! De ene helft van de dag knalblauw, de andere helft grijs, grijzer, grijst ;-)

19:35 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

03-06-07

Fietstourke

Vandaag met vriendje een tourke gaan maken van 40km. Eerst naar schoonouders gereden, daar blijven eten 's middags en dan terug gereden met nog een extra stukske erbij. 't Was een schoon ritje, plezant om te doen met ons tweetjes. Voor mijn part de eerste van nog veel tourkes deze zomer!

stats 070603

 

tourke 070603

16:12 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

02-06-07

Week 2 training 3

Gisteren na het werk leuke ontdekking gedaan: MIJN GARMIN WAS ER!

Ik ging nog even een fietstoerke maken, maar het ding moest eerst opladen, dus maar gewoon vlug even met Polar gaan fietsen. We gingen nog weg met vrienden, dus 't was een kort ritje: 34 minuten à 153bpm en dus 274 kcal verbrand.

Deze ochtend dan de Garmin eens uitgetest. De training van vandaag was: 25min in D1 gevolgd door 10min in D2. Ik ben weer met de fiets naar het park gegaan, heb een keer de MultiSport functie uitgetest, dan kon ik meteen kijken hoe snel ik fietste en hoe ver het nu in feite was. Dit is het resultaat:

tourke 070602
Het bovenste lijntje is dus het totaal incl. fietsen, 2de en 5de lijntje is eerst naar het park fietsen, daarna terug naar huis. En 3de en 4de lijntje zijn de onderdelen van mijn looptraining.
 
stats 070602

 

Ik heb dus tijdens die 10min iets te traag gelopen, maar mijn hartslag moest tussen 174 en 183 zitten, dus dat is wél goed gelukt.

Ik had vandaag mijn Polar+footpod ook even meegenomen, om mijn training zeker te kunnen doen, je weet maar nooit als het toch niet lukte met de Garmin. Zo kon ik meteen eens vergelijken. Blijkbaar is de Polar toch niet optimaal gekalibreerd, want hij gaf gemiddeld 0.4km/u minder aan dan de Garmin!!! M.a.w. ben ik toch ietsje sneller dan ik dacht :-)

Leuk speelgoed, ben vooral benieuwd voor donderdag, dan moet ik weer intervals trainen en die ga ik er op voorhand in programmeren.

16:22 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |