25-06-07

Nieuwe aanpak

Gisteren de fittest in de beweegmobiel. Ik ging er redelijk zelfverzekerd naartoe. Uiteindelijk ben ik toch al 6 maanden flink aan het sporten en eet ik ook al meer dan een jaar ongelooflijk gezond.

Het was dan ook een behoorlijke tegenslag om te zien dat ik zowel op fitheid als op lichaamssamenstelling zó slecht scoorde!!!

Nu heb ik wel jarenlang gesukkeld met mijn gewicht: afvallen, bijkomen, afvallen, bijkomen ... Ik ben de verpersoonlijking van het begrip jojo-effect! Ik wist dus wel dat ik ondanks mijn lage gewicht (zo'n 60kg voor 1m73) behoorlijk "vet" was. Maar dat ik een vetpercentage zou hebben van maar liefst 28.1% had ik wel niet zien aankomen! Het aanbevolen vetpercentage is 18.8 - 21.1% en vanaf 29.6% is het "hoog". Er staat dan ook bij dat ik een verhoogd risico heb op hart- en vaatziekten. SLIK! Werk aan de winkel!

Wat betreft mijn fitheid, scoor ik maar nét een 3 op 7; ook barslecht dus. Het advies voor de toekomst luidde: minder intensief sporten; dus toch nog aan een iets lagere hartslag dan ik nu doe (maar het kwam toch grotendeels overeen met de zones die ik al had kunnen bepalen via www.hardloopschema.nl dus daar ben ik wel blij om). Vooral verder doen met lopen en geen té lange sessies inplannen voorlopig (3 kwartier à 1u is prima).

Mijn voornemens zijn dan ook:

  • blijven lopen maar zien dat ik in de aanbevolen zones blijf
  • minder intensief fietsen (dus ietske kalmer op mijn fietstochtjes naar het park en terug)
  • afwisselend andere sporten doen zoals zwemmen, aquagym en yoga om mijn spieren op een andere manier aan het werk te zetten, mijn ademhaling te leren controleren en tevens mijn lenigheid te verbeteren
  • 2 keer per week krachttraining toevoegen om meer spieren te kweken en zo een hoger basismetabolisme te bekomen

Aan mijn voeding kan ik zo op het eerste zicht echt wel niets meer verbeteren: ik eet veel groenten, 2 à 3 porties fruit, voldoende volkorenproducten, mager vlees en gevogelte, magere vis afgewisseld met vette vis, ook al eens sojaproducten, af en toe noten, zaden, pitten en dagelijks een portie goede vetten (olijfolie en andere goede olie), regelmatig peulvruchten en héél af en toe 99% pure chocolade. Verder snoep ik nooit, eet ik geen gefrituurde rommel, nooit vet vlees, nooit koffiekoeken of andere zoetigheden, nooit chips, ... Maar voor de zekerheid laat ik zaterdag mijn bloed eens trekken om te kijken of alles in orde is, of ik zeker nergens iets te kort kom ofzo.

Tegen het einde van het jaar wil ik dan opnieuw zo'n test doen in de hoop dat één en ander er toch op vooruitgegaan is!

20:52 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

vet% Heb de indruk dat die testen in de beweegmobiel meer goed dan slecht doen. Volgens mij heb jij helemaal geen last van overgewicht, je eet gezond, doet behoorlijk wat aan sport, so what ... . Bij ons in de club zijn er heel wat (marathon)loopsters die ook altijd gefrustreerd uit zo'n vettest komen. Denk dat er ook heel wat misverstanden en slechte meetinstrumenten zijn om vetpercentage te bepalen. Kortom, je bent goed, bezig, wees fier op jezelf, gewoon verderdoen !

Gepost door: bob | 25-06-07

vet ? Ik vraag me af waar al dat vet zit , als ge er nu uitziet als op uw foto dan moet ge der niet veel op voortgaan , zoals op voorgaande reactie heb ik ook al van velen gehoord dat het soms niet klopt , zeg nu zelf 28% vet en ge weegt 60kg , dus zij zien uw liever zonder vet dus een goeie 45kg voor 1m73 , dat is voor iemand met anorexia !!!!

Gepost door: roadrunnerke | 25-06-07

De moed zeker niet laten zakken nu. Als je je nu al beter voelt zou ik me van die metingen niks aantrekken. Rustig verder doen! Af en toe eens stevig zondigen moet kunnen!

Gepost door: Homer | 25-06-07

Nonsens ! Staar u niet blind op vetpercentages die op allerlei verschillende wijzen gemeten worden. Als een extreem sportief, extreem gezond etend iemand met uw uiterlijk (zoals foto bovenaan) al een risico heeft op hart- en vaatziektes, dan heeft 99% van de bevolking er last van ! Je bent enorm goed bezig op alle gebied, dus een gezonder iemand als jij zal ik niet vlug tegenkomen !

Gepost door: Epo | 26-06-07

Don't Worry! Ik heb zelf al ondervonden dat twee vetmeting (vetplooi en weerstand) een totaal ander resultaat gaven. Me dunkt ben jij zeker niet slecht bezig. Wat het sporten betreft zou ik er steeds naar blijven streven aan lagere HS te lopen. Bv elke week 1 supertrage loop. Na verloop van tijd zal die dan nog stevig zakken, wees gerust. Maar dat heeft tijd nodig. Je enthousiasme blijft aanstekelijk werken! Keep up the good work!!!

Gepost door: Wim | 26-06-07

vetpercentage Hey!
Hoe werd je vetpercentage eigenlijk bepaald? Ik heb zelf die metingen tijdens m'n stage ook uitgevoerd (ben licentiate in de voedings- en dieetleer van opleiding), dus ben wel benieuwd naar de methode. En ik zou inderdaad dezelfde testen binnen x tijd opnieuw laten uitvoeren! Dan pas zal je weten of het advies werkt, hé ...
Begin nu ook wel beetje schrik te krijgen .. binnen een paar weken zijn we hier ook aan de beurt bij de beweegmobiel ...
Maar volgens mij heb je er in ieder geval de juiste conclusies uit getrokken en zal dat bij de volgende test wel met sprongen vooruit zijn gegaan!

Gepost door: Tine | 26-06-07

??? Kurt begint al hevig te twijfelen aan de geloofwaardigheid van die "FATmobiel".
Ik denk dat dit dikke "quatch" is.

Gepost door: Kurt | 26-06-07

vet oei, dat is niet leuk om te horen, maar die metingen zijn nu ook niet zo betrouwbaar en denk er aan : heel wat van ons vet onderscheidt ons nu net van ne vent ! liever geen PVV look voor mij...

Gepost door: jogginggirl | 26-06-07

Ik sta ook redelijk verbaasd van die uitslag die je hier weergeeft. Ik zou me er toch ook niet al te veel zorgen in maken hoor! Je sport goed èn gezond (je luistert naar je lichaam), je eet gezond.... en je voelt je goed! Wat moet een mens nog meer doen om gezond te zijn, nietwaar?
Blijf zo bezig, en dat komt allemaal vanzelf wel in orde denk ik.
vele groetjes!

Gepost door: Lime | 26-06-07

Warming-up Ik zou dat fietsen naar het park gewoon gebruiken als warming-up voordat je begint te lopen, dus zeker niet intensief gaan fietsen en zoals je zelf zegt in de zones blijven tijdens het lopen, ivm dat vetpersentage zou ik mij daar niet veel zorgen in maken, een vriend van mij komt jaarlijks bij de dokter op 't werk en die zegt dat zijn bmi veel te hoog is, wetende dat hij een 2x zwemt en fietst per week en ook 3 x 10km loopt per week dan weet je al genoeg hé, volgens mij ben je goed bezig hoor enkel in je sportzones blijven per training.

Gepost door: Stofke | 27-06-07

De commentaren zijn gesloten.