08-05-07

Trainingsfrequentie?

Vandaag kriebelde het om te lopen. Gezien ik deze week al ma-woe-vrij-zo loop, besloot ik wijselijk dat maar over te slaan. Gemiddeld loop ik 3 keer per week, en daardoor gebeurt het nooit dat ik twee dagen na elkaar loop.

Als ik binnenkort met het schema van www.hardloopschema.nl begin, zitten er momenten in dat er wel twee trainingen na elkaar voorkomen.

Mijn vraag is nu: hoe vaak mag je trainen, en indien je tussendoor eens een extra training inlast gewoon omdat je er zin in hebt, hoe lang mag die dan duren?

Thanks!

19:07 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Persoonlijk Tja, hoe vaak je mag/kan trainen is echt persoonlijk en verschilt voor iedereen. Toch zou ik zeker in het begin aanraden minstens 2, liefst 3 rustdagen per week in te lassen. Maar je voelt het zelf wel hoor. Verder goed afwisselen: een intervaltraining doe je na een rustdag, de dag na een intervaltraining doe je dan iets rustiger aan. Nooit 2 intervaltrainingen na elkaar. Enz... Je lichaam geeft grotendeels zelf aan wanneer het teveel wordt hoor. Ik startte met een schema voor de marathon van Parijs met 5 trainingen per week, maar dat bleek al snel te veel en toen werd het 4 + 1 keer zwemmen. Dat ging veel beter.

Gepost door: Julie | 08-05-07

Schema Welkom bij bloggende lopers of lopende bloggers! Ik heb net je blogje ontdekt en blijkbaar heeft het loopvirus je al flink te pakken. Ik heb ook nog last van een hoge hartslag, maar ik hoop dat dit mettertijd en door het volgen van een goed schema zal overgaan. Het aantal keren training hangt, zoals Julie het al zegt, grotendeels van jezelf af. Goed luisteren naar de signalen van je lichaam is belangrijk en de rustdagen zijn echt een must om vooruitgang te boeken in het lopen. In het weekend train ik ook 2 dagen na elkaar met wel steeds een andere training, 1 interval en de volgende dag een lange duurloop. Nog veel loopplezier!

Gepost door: Muriel | 08-05-07

op gevoel ik train zelf max 4 keer in de week, meestal din-don-zat-zon. Heb een periode 5 x getraind met blessure tot gevolg en heb dus mijn lesje geleerd. Af en toe train ik omwille van omstandigheden wel eens 3 dagen na elkaar, maar dat wordt dan steevast wel door een 2-tal rustdagen gevolgd (evt. wel crosstraining) om alles te laten herstellen. Hééél zelden las ik nu nog eens een 5e trainingske per week in, maar da's dan zuiver een hersteltraining (weinig km's aan een zeer traag tempo) of zo, puur voor de goesting.

Gepost door: Ruthje | 08-05-07

Pijn Als het hier en daar wat pijn begint te doen, heb je teveel gelopen... Maar dan is het wel te laat...

Gepost door: Homer | 08-05-07

aantal niet te hoog... beter toch niet te bont maken, je lichaam is nog in opbouw hé : blessures zijn echt niet leuk...
gun je spierkes de tijd hun opbouwend werk te doen, anders is het tegelijk afbouw....

Gepost door: jogginggirl | 08-05-07

op gevoel Je zal zelf wel merken indien je te veel begint te trainen. Zolang je er plezier in hebt en een goed gevoel. Doen zou ik zeggen.

Gepost door: johan | 08-05-07

Thx!!! Voor de mail. Volgende keer mail ik jou gewoon als ik nog eens iets nodig heb :-P.

Maareuhh ivm het aantal trainingen. Mij is altijd gezegd geweest dat het lopen erg intensief is en zelfs de dag nadien nog inwerkt op je spieren.
Om overbelasting, zeker bij opbouw, te voorkomen is een rustdag noodzakelijk.
Pas als je voldoende getraind bent ken je je lichaam beter en kan je je grens verleggen.

En je voelt het zelf het beste aan wat je aankan denk ik. Zelf ben ik het meest gebaat met een rustdag...

Gepost door: Maarten | 09-05-07

ik zou het momenteel... zeker bij die 4 trainingen houden ! Zelf train ik dus ook ( bijna nooit ) twee dagen na elkaar. Als je, net zoals ik, nog maar korte tijd aan het lopen bent, denk ik dat ons lichaam gebaat is om telkens een dag te kunnen recupereren van de geleverde inspanningen. Eens je lichaam echter gewend is aan de belasting kan je langzaamaan de frequentie opdrijven. Je lichaam / je gevoel is natuurlijk een goede graadmeter om te bepalen wat wel en niet kan, maar zoals Homer al zei...als je dan pijn voelt, is het al te laat....
Loop ze nog, Jess !

Gepost door: Steven | 09-05-07

Hoeveel? Hoeveel mag je trainen? Dat heb ik mezelf als beginnende loper ook al afgevraagd. Ik train momenteel ook zo'n 3 tot 4 keer per week. Dus er zitten soms ook 2 opeenvolgende dagen tussen. Zoals hier al verschillende keren is aangehaald: luisteren naar je lichaam de boodschap, en nooit twee snelle trainingen na elkaar, een intervaltraining laten volgen door een zeer langzame recuperatieduurloop is veel minder riskant.

Gepost door: Kurt | 09-05-07

Hoeveel keer ? Inderdaad een goeie vraag. Ik heb al vaak gelezen dat je gewoon moet luisteren naar je lichaam en de inspanningen in de juiste volgorde moet uitvoeren. (Inspanningsgraad = intensiteit x duur) Na een intervaltraining is het best 48 à 72 uur te wachten alvorens opnieuw te trainen. Na een duurloop is dit 24 à 48 uur rust. Een hersteltraining kan je na een duurloop doen (dus dag erna), want dit zorgt voor een verbetering van je training van de dag ervoor. Een hersteltraining duurt maximum 40 minuten. Je voelt het wel zelf aan na een tijdje. Veel loopgenot. PS.: In opbouw zou ik toch niet meer dan 4 keer per week lopen hoor ! 3 keer is zeker voldoende !!

Gepost door: Epo | 09-05-07

De commentaren zijn gesloten.