05-05-07

What's next?

Niet lopen en dus massaal veel tijd om na te denken, te surfen en vooral loopblogjes te lezen (zoals jogginggirl schreef).

Binnen 2 weken zit mijn schema van de 10km erop. Verslaafd als ik ben zit ik al ongeduldig te trappelen tot ik die 10km effectief aan één stuk kan lopen. De langste duurloop in het schema is 1u en 10minuten; maar gezien mijn slak-tempootje zal ik op 1u en 10minuten dus niet aan 10km geraken. Daar zal ik toch 1u en 30 minuten voor nodig hebben. Het lijkt me dus niet slecht om na het schema nog even door te gaan, met elke week 5 minuten extra aan de lange duurloop te plakken tot ik aan die 10km zit.

Maar wat doe ik daarna?

Ik had zo het plannetje opgevat om dat schema uit Runner's World te gaan doen, waarbij je door 12 weken 4 keer per week te trainen, een 10km wedstrijd voorbereid. En daar dan begin juli mee te starten.

Maar nu begin ik te twijfelen of dat schema voor mij wel haalbaar is, met mijn hoge hartslag. Er staat bijvoorbeeld dat je 60minuten in Z1 moet lopen. Z1 is voor mij 145. Tja, dat heb ik als ik wàndel al... Dus wat moet ik dan gaan doen?

Gewoon het schema doen, maar de hartslagzones een beetje herverdelen? Ik heb inmiddels die fittest van de Polar gedaan, maar ook die geeft als maximale hartslag 196; wat toevallig exact overeenkomt met het regeltje met de leeftijd. Werkt dat spul in feite wel?

Ik kreeg inmiddels een mailtje van Yves die me vertelde dat zo'n echte VO2-max proef toch een 100€ kost. De vraag is of het echt noodzakelijk is dit te doen....?

Moeilijk hoor...

Met de kaak gaat het intussen wel; gisteren kreeg ik vreselijk veel pijn en ben ik vroeg gaan slapen. Ik zie er nu uit als een hamster, maar ik voel niet zo veel als ik niets doe. 't Is maar als ik eet of praat dat ik gewaar wordt dat er iets niet klopt; ik krijg mijn mond niet echt ver open. Maar ben vandaag de hele dag alleen en heb allerlei vloeibare maaltijden voorzien, dus valt het allemaal nog wel mee

 

EDIT: heb mezelf en vriend ingeschreven voor de beweegmobiel op zondag 24/06 om 15u in Leuven. Thanks Tine en Ruthje!

15:37 Gepost door Jess in Algemeen | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

hartslag de test die ik heb gedaan om mijn trainingszones te laten berekenen was in de Beweegmobiel. Ik kon dit gratis laten doen via 't werk, maar ze rijden heel Vlaanderen rond (er is een site van) en dat kost denk ik zo'n 35 euro. Ik was eerst een beetje verrast door het resultaat en stond er sceptisch tegenover (omdat de tests op een fiets gebeuren, maar ze rekenen de resultaten om als je loper bent), maar nu ik mijn trainingszones ken, train ik wel beter en liever (ik mag mijn trage duurlopen bv. doen tot hartslag 148, terwijl ik altijd dacht dat ik onder de 140 moest blijven, wat ik ook vrij frustrerend vond natuurlijk). Een collega van mij moet nu haar trage duurlopen doen aan een hartslag tot 170, dus het kan echt wel zijn dat dit voor jou ook zo gaat zijn hé. Alles hangt af van je omslagpunt (wanneer je lichaam melkzuur begint aan te maken) en da's voor iedereen anders. In Mechelen is er ook een sportarts waar je sporttesten kan laten doen, ergens in de buurt van het St. Maartenziekenhuis denk ik (effe googl'en en je vindt hem wel), die vraagt wel 80 euro denk ik.

Gepost door: Ruthje | 05-05-07

Schema Je bent er vanaf! Nu voldoende rust nemen en nadien een tandje bijsteken tijdens het lopen en het komt weer goed!

Meestal zijn die schema's die op internet te vinden zijn gewoon standaard. Je kunt misschien het schema voor de 10 km wat aanpassen aan je eigen mogelijkheden.

Gepost door: Runnergirl | 05-05-07

Beweegmobiel om eventjes verder in te gaan op wat Ruthje zegt ..
Ik heb me ook ingeschreven voor een test bij de beweegmobiel. Vindt wel pas plaats in juli, dus kan er nog niet echt een mening over geven.
Maar op volgende site kan je er wat meer info over vinden:
http://www.hup.be/jsp/index.jsp?tmplt_folderid=159&id=725&language=Nl&origin=Ozv
Voor Partena-leden is het gratis, voor niet-leden kost het 10 euro.
Dus misschien toch de moeite om eens te overwegen...
Op de site kan je dus terugvinden wanneer ze bij jou in de buurt zijn met hun mobiel.
Succes verder!
groetjes,
Tine

Gepost door: Tine | 05-05-07

Niet lopen, niet eten, niet praten, alle blogjes gelezen... Kunt ge strijken? Hier staan nog een paar manden...

Gepost door: Homer | 05-05-07

hahaha nee nee homer, dat lukt ook niet :p maar het internet is groot genoeg hoor :p ik hou me nog wel effe bezig!

Gepost door: Jesske | 05-05-07

Tempo... Misschien inderdaad wat trainingen doen om je tempo omhoog te krikken?
En die polar fitness test... mijn maximale hartslag komt op 187 uit... Dat is niet conform mijn leeftijd maar die leeftijdstest (220-leeftijd) is niet zo correct als ze laten uitschijnen. Denk dat je Polar er niet ver naast zit!

Ik leer hier iedere dag bij. Beweegmobiel... hmmm in september is er eentje hier in mijn buurt... wil het wel eens proberen dan heb je tenminste je doelzones 'officieel' en dat werkt ook wel in op het gemoed :-D.

Oei toch een gezwollen kaak?
Eet zo'n calippo... verdooft de pijn een beetje en nog lekker ook.. Niet zo lekker voor de lijn... ;-).
Verzorg je he

Gepost door: Maarten | 05-05-07

VO2-max Je kan de VO2max zelf bepalen:
loop, na een grondige warming up, 3 minuten in een hoog tempo, waarbij de laatste 30 seconden voluit gaan (en dan ook nog liefst iets heuvelop). De waarde die de hartslag dan heeft mag je beschouwen als de HFmax.
Z1 is de HFmax - 50
Z2 is de HFmax - 40 etc ...
Veel sukses !

Gepost door: frank spencer | 05-05-07

welkom in blogland Ten eerste succes gewenst met je eerst 10K die er aan komt. Ik zou mij niet teveel zorgen maken over de hartslag, mede door het feit dat hij in rust al rond de 100 hangt. Ik zal je blog hier zeker nog volgen.

Gepost door: Dirk | 05-05-07

reacties @Maarten: ik zit hard te werken om er nog twee overtollige kilo's af te krijgen, dus noooo calippo for me :-)
In het schema naar de 10km zit ook elke week één intervaltraining. Ik moet zeggen dat ik dan amper op mijn hartslag let, juist zien dat ik in de stukjes rustig lopen echt rustig genoeg loop om hem wel te laten zakken. Maar in de versnellingen ga ik dan ook wel echt voluit.

@Frank: dat klinkt wel interessant, die test ga ik van de week eens doen als mijn kaak terug ok is. Merci!!!

@Dirk: ja 't is waar... 'k Heb nu vandaag de hele dag niks uitgestoken, gesurft, en net wat tv gekeken... Heb 'm net nog is gemeten: 96bpm. Tja... Maar zo'n test kan me toch een beetje geruststellen hé. 't Is wel effectief zo dat ik mijn spieren enorm voelde verzuren tijdens die 5km wedstrijd aan zo'n hoge hartslag. En mijn ademhaling was echt wel super zwaar. Dus ja... we zien wel hé; intussen geniet ik toch maar lekker en vaart mijn conditie er toch zoiezo goed bij! :-)

Gepost door: Jess | 05-05-07

heel veel sterkte met het afvallen groetjes van de wensbox

Gepost door: wensbox | 05-05-07

loopmaatje zoeken Die 10 Km test ga jij zeker en vast door staan. Dat je hier wat meer tijd voor nodig hebt, dat is echt niet erg hoor.
Nadien? zeker blijven verder lopen, een loopmaatje waar je 1 à 2 maal per week mee gaat lopen, wekt steeds de motivatie op. Alleen gaan lopen is soms vervelend,en soms drijg je er dan ook wel eens de brui aan te geven. na al jou inspanningen die je ondertussen hebt geleverd, zou dit echt jammer zijn. Wat betreft je hoge hartslag laat je dit best wel eens onderzoeken, maar geen paniek hoor. Als ik wedstijdjes loop aan een tempovan 10 à 11 Km/u durft mijn hartslag wel eens te steigen tot boven de 180. Ik liet dit reeds uitvoerig nakijken, er werd niets gevonden. In rust zakt dan mijn hatslag tot 56, een echt sporthart.
Zoek je iemand om eens mee te gaan trainen, laat gerust een berichtje. Jij bepaalt het tempo.....

Gepost door: Geert | 05-05-07

hartslag ik heb geen dure tests gedaan, gewoon stillekesaan opbouwen. Voor langere duurlopen zal je je hartslag en omslagpunt zelf wel beginnen kennen, even geduld nog ! Fixeer je niet blind op die biepkes, maar traag opbouwen lijkt me ook beter om niet geblesseerd te raken, dus... BE PATIENT !!!!! (intussen : be a patient patient)

Gepost door: jogginggirl | 06-05-07

omslagpunt Eens je goed getraind bent kan je eens overwegen van je te laten testen in een sportacademie (bv Nottebohm in Brecht. Daar krijg je gericht trainingsadvies en wordt je helemaal binnenstebuiten gekeerd met belastingsproef op de loopband met lactaatmeting, lenigheid, reactiesnelheid, echografie van het hart, electrocardiogram, ... Reken dat zo'n test zo'n drie uur in beslag neemt en zo'n 200 euro kost. Laat je dit voorschrijven door je huisarts, dan neemt het ziekenfonds het grootste deel van dit bedrag voor z'n rekening en kost het jezelf zo'n 75 euro. Maar zoals ik eerder al zie. Wacht tot je goed getraind bent anders krijg je toch maar te horen dat je basisconditie belabberd is (waarmee ik zeker geen uitspraak wil doen over jouw conditie). Maak je over die hartslag geen zorgen en loop nu vooral traag en lang. De meeste lopers (ik dus ook) maken in het begin de fout van veel te snel te lopen.
Loop ze,
Bart

Gepost door: Bart | 06-05-07

z1 Inderdaad... In het begin lukt het niet om te 'lopen' in z1. Loop in dat geval in z2. Na verloop van tijd zal je snelheid opschuiven en kan je ook al van lopen spreken in z1. Dat vraagt echter tijd. Reken minstens op een week of zes eer je de vorderingen begint te zien. Laat je hierdoor zeker niet ontmoedigen !
Loop ze,
Bart

Gepost door: Bart | 06-05-07

De commentaren zijn gesloten.